Wat geeft jou (adem)ruimte?

Wat geeft jou (adem)ruimte?

De adem als spiegel van jezelf.
Ik herinner me toen ik net met lichaams- en ademwerk begon, ik na een tijdje tot de ontdekking kwam dat mijn adembeweging een tegengestelde beweging was. Bij het inademen trok mijn buik in en bij het uitademen zette mijn buik uit. Dus zo had ik onbewust een patroon waarbij mijn levendigheid, energie en spontaniteit eerder binnen de perken gehouden werden, dan ruimte mochten krijgen. En dat herkende ik ook terug in mijn dagelijks leven. Ik was vaak moe, somber, onzeker, en had weinig energie.

Inmiddels is bewuste aandacht voor mijn adem en de bewegingen daarin niet meer uit mijn leven weg te denken. Eén van mijn inspiratiebronnen is het boek van Rebine Herbig: “De adem. Bron van ontspanning en vitaliteit”. Daar word ik nog steeds zo enthousiast van! Zo herkenbaar en vanzelfsprekend inmiddels voor mij wat zij vertelt en tegelijk besef ik dat dat niet voor iedereen geldt. Graag deel ik mijn enthousiasme.

Wat de adem je kan leren
Bij rennen is de adem snel, in rust langzaam. Deze fysieke reacties zijn wel bekend: "buiten adem zijn" na een sprintje. Maar veel interessanter vind ik de link tussen adem en psyche. De psyche heeft invloed op de adem. Als ik bijvoorbeeld in permanente haast leef en mezelf geen pauzes gun, zal ook de adem snel en zonder pauze worden.

Ook gedachten kunnen de adem veranderen. Bij het denken aan een prettige gebeurtenis wordt de adem ruimer. Omgekeerd kan het denken aan een nare situatie leiden tot het vastzetten van de adem, of oppervlakkiger ademen. Zo kunnen gebeurtenissen uit het verleden nog steeds effect hebben op jouw huidige adempatroon. Door je adem te ervaren, kun je jezelf ervaren. Een manier om lichamelijk en geestelijk evenwicht te vinden.

Wat de adem je kan brengen: een voorbeeld
Als ik te hard aan het werk ben op een gespannen manier, omdat ik het gevoel heb dat ik veel moet presteren, succes moet hebben, anderen iets van mij verwachten, dan voel ik dat mijn schouders en nek pijnlijk worden, dat ik qua houding wat gebogen raak met als effect dat ik minder ademruimte heb, mijn adem oppervlakkiger en sneller wordt en ik vermoeid raak, minder zin in dingen krijg, etc. Op het moment dat ik me daar van bewust wordt en weer meer vanuit waar ik in geloof, blij van wordt ga werken, dan ontspan ik, zakt mijn adem, wordt ruimer, ontspannen mijn schouders zich en loop ik weer rechter, heb weer energie. Via het ervaren van de adem wordt de samenhang tussen spanning, houding, beweging en adem voelbaar.
En vanuit dit bewustzijn is verandering mogelijk.

Op zoek naar gezonde spanning
In de cursus BodyMindWork onderzoeken we de adempatronen met behulp van een scala aan oefeningen, meditaties, ademwerk. Daarbij gaat het niet alleen om het zoeken naar ontspanning, maar veel meer nog om het zoeken naar vitaliteit: gezonde spanning, waar word je energiek van? Blij van?
Wat geeft jouw (adem)ruimte? En een leuke test: kijk met aandacht naar de foto bij dit blog en merk op of er iets met je adem gebeurt??

Contactgegevens

Openingstijden

  • Maandag 09:00 - 18:00
  • Dinsdag 09:00 - 20:00
  • Woensdag 09:00 - 18:00
  • Donderdag Gesloten
  • Vrijdag 09:00 - 18:00
  • Zaterdag Open voor cursussen
  • Zondag Gesloten

© 2024 - Praktijk Verhoeff

Creatie & Realisatie door The MindOffice