Waarom adem ik niet goed?
Burnout. Advies van de bedrijfsarts: ‘sta op tijd op en ga wandelen.’ Op zich goede adviezen. Wat ik wel meteen wist: ‘daar ga ik het niet mee redden.’ Wat dan wel? In mijn zoektocht naar meer levensplezier bleek ademhaling een belangrijke sleutel. Ik ademde niet goed. Mijn adem was ‘hoog’, ‘oppervlakkig’ en ‘snel’.Moeite met buikademhaling
Ik ging er mee aan de slag, zoals ik dat gewend was. Hard mijn best doen om in mijn buik te ademen. Want dat is de ‘goede’ manier van ademen. Maar het werkte niet. Er veranderde pas iets toen ik me bewust werd van dat ‘enorm mijn best doen’.
Mijn best doen om door iedereen aardig gevonden te worden. Altijd bezig zijn. Nooit tevreden zijn met het resultaat. Veel piekeren. De lat lag hoog. Mijn adem was daar het resultaat van. Bepaald geen ‘natuurlijke’ buikademhaling.
Wat ik ontdekte. Zo’n manier van ademen heb je van jongs af aan. Hij wordt beïnvloed door overtuigingen en door de manier waarop ouders omgaan met emoties. Vinden zij verdriet en de bijhorende tranen lastig, dan leer je als kind vanzelf om tranen binnen te houden. Oppervlakkig ademen helpt, want dan voel je je verdriet minder. Dat verzin je niet als kind, dat gebeurt als vanzelf. Op den duur weet je niet beter. Dan is dat jouw adempatroon.
Hoe haal je het beste uit jouw adem?
Nieuwsgierig hoe jij het beste uit jouw adem kunt halen? Met als resultaat: leven en werken vanuit ontspanning en zelfvertrouwen. Niet meer elke dag doodmoe.
Meld je aan
In februari start ik met 5 avonden BodyMindWork (kleine groep), waarin de gezonde ademcirkel doorlopen wordt.
Vind je dat nog te ver weg of wil je liever individuele begeleiding? Maak dan een afspraak voor een individueel consult: info@praktijkverhoeff.nl