Omarm je leven.

Omarm je leven.

Over de kracht van een betekenisvol leven

Na de zomervakantie begint mijn dochter op de middelbare school. Mijn zoon gaat naar de derde (!). Dat maakt mij officieel moeder van twee pubers. En ik moet zeggen: het voelt wel goed! Natuurlijk waren er tranen bij het definitieve afscheid van de basisschool en is het vreemd om zo'n intensieve periode af te sluiten. Nu ben ik geneigd om te schrijven dat mijn dochter er wel aan toe was. Dat denk ik wel, maar eerlijker is om te schrijven dat ik er wel aan toe ben! Het geeft weer wat meer vrijheid. De tijd van meegaan met excursies, schoolreizen, uitjes, hulpmoeder zijn voor van alles en nog wat, is dan definitief voorbij. En die afbouw zat er al in. In de eerste jaren op de basisschool was ik veel meer betrokken dan in deze laatste jaren. En het overkwam me steeds regelmatiger dat als ik mijn dochter ophaalde van school ik bijna niemand meer kende op het schoolplein….

Dan nu nog intensiever de fase in van puberende kinderen. Ik weet nog niet zo goed wat ik daar van vind. Het is voor als nog de verwondering die nog steeds overheerst. Ik ben nog nauwelijks gewend aan een zoon die groter en breder is dan zijn vader en vooral heel lang slaapt en heel veel eet. En waar het best zoeken is om leuke dingen samen te doen. Dus ik weet niet hoe snel het went om er een dochter bij te krijgen die ja……in ieder geval ook gaat veranderen!

Maar wat ik nooit begreep en nu eindelijk wel: er zijn veel onderzoeken gedaan waarin naar voren komt dat mensen zonder kinderen gelukkiger zijn dan mensen met kinderen. En die uitkomst begreep ik nooit helemaal. Voor mij zijn mijn kinderen het mooiste wat mij is overkomen en natuurlijk snap ik ook dat dat niet voor iedereen geldt en niet voor iedereen is weggelegd, maar toch begreep ik dat resultaat niet.

En daar heb ik nu eindelijk een bevredigend antwoord op door een herkenbaar interview in de Volkskrant: “Vergeet het geluk”.  Dat interview is met psychologe Emily Esfahani Smith naar aanleiding van haar nieuwste boek: : De kracht van betekenis – Hoe zin te geven aan je leven”. Zij schrijft dat het najagen van geluk ons ongelukkig maakt. Dat het goed is om te beseffen dat geluk komt en gaat. Je kunt het niet afdwingen.

 Ook geeft zij weer nieuwe betekenis aan geluk. Het gaat niet over een hedonistische hang naar blijheid. Het gaat om een betekenisvol leven en dat is over het algemeen meer gericht op anderen. En daar noemt zij als voorbeeld het grootbrengen van kinderen. Het geeft veel voldoening en betekenis aan het leven, maar het maakt zeker niet “gelukkiger”.

Ik vind haar opvattingen een verademing tussen alle zelfhulpboeken, positieve psychologie en opvattingen dat als je iets wilt dat het dan ook kan, en alle zomertijdschriften vol tips om gelukkiger te leven. Zo simpel is het leven niet altijd.

Dit boek gaat zeker mee in mijn vakantiekoffer!

Contactgegevens

Openingstijden

  • Maandag 09:00 - 18:00
  • Dinsdag 09:00 - 20:00
  • Woensdag 09:00 - 18:00
  • Donderdag Gesloten
  • Vrijdag 09:00 - 18:00
  • Zaterdag Open voor cursussen
  • Zondag Gesloten

© 2024 - Praktijk Verhoeff

Creatie & Realisatie door The MindOffice