Lichaamsgerichte Psychotherapie

Individuele begeleiding

Lichaamsgerichte Psychotherapie

Lichaamsgerichte psychotherapie kan een uitkomst zijn als je meer uit je leven wilt halen, niet lekker in je vel zit, vastgelopen bent of als je in een nieuwe levensfase terecht komt. Doordat het individuele begeleiding is, kun je specifiek en op jouw eigen tempo werken met dat wat jij in jouw leven opgelost wilt hebben. Ervaring is niet nodig.

Een kennismakingsgesprek (intake) duurt circa anderhalf uur. Een individuele sessie is vijf kwartier. In overleg bepalen we het aantal en de frequentie van de sessies.

Lees HIER meer over de vier fases die we tijdens de behandelingen doorlopen (bij fase 2 lees je meer over de eventuele vergoeding van de kosten).

Lichaamsgerichte Psychotherapie
 • Relaties in brede zin van het woord. Als je het moeilijk vindt relaties, vriendschappen aan te gaan, jezelf kwijt raakt in een relatie (geen nee durven zeggen), je eenzaam voelt, je het idee hebt altijd de verkeerde man/vrouw te treffen of kampt met problemen rondom seksualiteit.
 • Werk. Als je aanloopt tegen problemen op het werk en die niet opgelost krijgt. Of het helemaal niet naar je zin hebt, maar de stap niet durft te zetten naar ander werk.
 • Licht depressieve klachten. Als je je somber voelt, weinig zelfvertrouwen hebt, veel piekert, het leven zwaar vindt, of het idee hebt dat er meer uit te halen is dan je er nu uithaalt. Als je verlangt naar meer levendigheid en levenslust.
 • Lichte verslavingsproblemen. Als je wel functioneert in werk en relaties, maar je (hoeveelheid) drinken, eten, roken, pillen of blowen probleem ervaart. Je wilt onderzoeken wat je onder die verslaving verborgen houdt.
 • Burn-out of overspannenheid. Als je geneigd bent de lat hoog te leggen op alle terreinen in je leven. Perfecte partner, familielid, werknemer, ouder, enz probeert te zijn. En daar vanaf wil.
 • Fysieke klachten. Als je je moe en lusteloos voelt, last hebt van rug of nek, kampt met hoofdpijn, migraine of last hebt van problemen rondom de adem, zoals bijvoorbeeld hyperventilatie.
 • Omgaan met emoties. Als er ingrijpende gebeurtenissen plaatsvinden in jouw leven. Hoe ga je daar mee om: blijf je daar bijvoorbeeld in hangen of negeer je ze?
 • Rouwverwerking. Soms lukt het niet om het overlijden van een dierbare te verwerken. Je komt helemaal niet aan verwerking toe of je blijft hangen in een bepaalde fase van de verwerking. In de therapie kun je het rouwproces doorlopen en afronden. 

Ik werk met een methode waarbij de in het lichaam opgeslagen herinneringen (positieve en negatieve ervaringen) als uitgangspunt dienen voor de behandeling. Door je hiervan bewust te worden, door spanningen in het lichaam vrij te maken en door er over te praten kun je jouw kwaliteiten en valkuilen gaan herkennen. Vanuit die herkenning is verandering mogelijk. Daarnaast breng ik mijzelf, mijn vakkennis en eigen ervaringen mee: ik ben  betrokken en benieuwd naar jouw (levens)verhaal.

Mocht je meer willen weten over de methoden waar ik mee werk, kun je onderstaand pdf-bestand downloaden.
Methoden Lichaamsgerichte Psychotherapie.pdf

Resultaten die je kunt verwachten
Door deze integrale aanpak ontdek je wat belangrijk voor je is. Je leert om keuzes te maken in jouw leven die vertrouwen en energie geven.
 • Je voelt je ontspannen, krachtiger en hebt meer levenslust;
 • Je zult beter functioneren in je werk;
 • Helderder denken, toegang hebben tot je creativiteit;  
 • Meer plezier beleven in relaties en vriendschappen. 
 • Wil je ontdekken of dit iets voor jou is en of ik als therapeut bij je pas, dan kun je mailen of bellen voor een kennismakingsgesprek.

Wil je ontdekken of dit iets voor jou is en of ik als therapeut bij je pas, dan kun je mailen of bellen voor een kennismakingsgesprek.

Lichaamsgerichte psychotherapie gaat ervan uit dat lichaam en geest één geheel zijn. Je gedachten en gevoelens zijn dus van invloed op de gezondheid van je lichaam en andersom.

Heb je bijvoorbeeld pijn in nek en schouders, dan kan dat komen doordat je 'te veel op je schouders neemt, te veel verantwoordelijkheid draagt'. In lichaamsgerichte therapie leer je hoe je zo'n patroon kunt veranderen. 

Bij de begeleiding worden de signalen van het lichaam als uitgangspunt genomen. Alle positieve en negatieve ervaringen die je in je leven opdoet, worden opgeslagen in het lichaam. Je lichaam 'herinnert' je als het ware voortdurend aan je geschiedenis. Vaak ben je je hier niet van bewust. Als kind heb je onprettige ervaringen weggestopt, omdat je ze niet op kon lossen of omdat ze te pijnlijk waren. Je hebt je bijvoorbeeld afgesloten van je lichaam of hebt je juist vol overgave op iets anders gestort.

In veel gevallen is dit een effectieve reactie. Maar soms gaat het negeren van lichaamsherinneringen zich wreken. Het kan zijn dat je wat vage, fysieke of emotionele klachten krijgt of dat je het gevoel hebt jezelf voortdurend te beperken.

Lichaamsgerichte psychotherapie is dan een effectieve methode om aan de slag te gaan met weggestopte ervaringen. Door meer lichaams- en emotioneel bewustzijn te ontwikkelen en door oude ervaringen alsnog te verwerken, wordt het mogelijk om open te staan voor nieuwe ervaringen en zullen fysieke klachten verminderen.

Reviews over Lichaamsgerichte Psychotherapie

Ineke kwam in therapie met als doelstelling om pijn en verdriet vanuit haar jeugd en eerdere huwelijk op te ruimen. Op mijn vraag hoe ze zou weten wanneer dat gelukt is, zei ze dat ze dan: “weer voluit zou kunnen zingen, zonder dat emoties in de weg zitten.” Pas geleden kreeg ik een mailtje van haar: “Misschien leuk om te weten dat mijn man onlangs 50 is geworden en dat ik op zijn feestje  voor hem heb gezongen. Verder ben ik lid geworden van een koor, waar ik heel blij mee ben. Het doel weer te kunnen zingen is dus met glans behaald!”
- Ineke, 49 jaar

Reviews over Lichaamsgerichte Psychotherapie

Willem-Jan zijn vrouw is kort geleden overleden. Hij is altijd al een workaholic geweest en nu zijn vrouw er niet meer is, zit er helemaal geen rem meer op. Verder vertelt hij dat hij er altijd weinig vertrouwen in heeft dat het goed komt in het leven. Hij is gewend om zijn zekerheid te halen uit geld verdienen. Met het overlijden van zijn vrouw ligt zijn toekomstplan in duigen en is hij het spoor even helemaal kwijt. Na 15 sessies is hij minder aan het werk, heeft hij meer energie en ervaart hij een betere balans in zijn leven. Hij hoeft zich minder te bewijzen. Over mijn begeleiding zegt hij: “Ik heb veel vertrouwen in je, je hebt een creatieve manier van werken, een goede manier van vragen stellen en je bent flexibel met afspraken.
Het beroepsgeheim is heilig voor je, dat is merkbaar en daardoor durf ik me kwetsbaar op te stellen.”
- Willem-Jan, 59 jaar

Reviews over Lichaamsgerichte Psychotherapie

“Er gebeurde, geheel onverwachts, iets dat mijn leven ingrijpend veranderde. Het duurde drie jaar, met heel veel vallen en opstaan, voordat ik accepteerde dat gewoon verder gaan geen optie was. In mijn zoektocht naar passende hulp is de praktijk van Marianne op mijn pad gekomen. Haar filosofie/werkwijze sluit het beste aan bij mij en mijn gebruiksaanwijzing.

Marianne is een ontvankelijke therapeut die met geduld luistert naar je hulpvraag. Ze geeft mij vanuit een neutraal standpunt feedback en reflectie. Hierdoor leer ik mijn (oude, beperkte) overtuigingen te (her)kennen en ik ervaar ruimte om oude (negatieve) overtuigingen van hernieuwd gedachtegoed te kunnen voorzien.

In de individuele therapie sessie beleef ik dat ik goed ben zoals ik ben en krijg ik handvatten aangereikt om daar nog beter in te worden. De sessies brengen mij rust en ruimte voor vernieuwing in mijn onstuimige periode van transitie.”
- Maarten, 37 jaar

Reviews over Lichaamsgerichte Psychotherapie

"Als ik naar een sessie ga, vraag ik me vol spanning af: wat zal deze keer mij brengen? Beweging of stilte? Analyse met mijn hoofd of leven in mijn lijf?  Verdriet, woede, vreugde of 'gewoon' rust? Maar één ding is zeker: een sessie bij Marianne doet me altijd wat, maakt veel in mij los en helpt me minder met mijn hoofd bezig te zijn en meer in het lijf te komen. Met haar positiviteit, integriteit en vasthoudendheid creëert ze een veilige en inspirerende omgeving waar ik mijn diepste gevoelens en emoties kan laten zien. Geholpen door een grote variatie aan oefeningen en hulpmiddelen gaan we daarmee actief aan de slag. Soms op een speelse, soms op een serieuze en indringende manier. En bijna altijd verlaat ik haar praktijkruimte in een andere staat van 'Zijn'."
- Erik, 54 jaar

Reviews over Lichaamsgerichte Psychotherapie

“Marianne is warm en liefdevol. Ze komt niet met pasklare antwoorden, maar helpt mij die bij mezelf te vinden. Als ik ongeduldig word en mijn hoofd sneller wil dan mijn lijf, is zij er om die verbinding weer te laten ontstaan. Steeds weer bewustwording van wat mijn lijf aangeeft en voelen wat er is. En ja, dat doet vaak pijn en geeft verdriet, maar het helpt om me ook weer blij en vol vreugde te voelen. Het is een intense ontdekkingsreis.”
- Liesbeth, 49 jaar

Reviews over Lichaamsgerichte Psychotherapie

“Veel van wat we samen deden in de therapie vind ik goed en helpt me. Zoals de lijfelijke oefeningen die je me hebt gegeven, en hoe je mij de ruimte geeft om te durven voelen, durven te zijn met alles wat er is, goed en minder goed. Dat is erg fijn.”

“Ik denk dat ik bij jou zeker nog meer zou kunnen leren, maar ik voel me op dit moment best oké. Er zijn uiteraard ups & downs, maar ik weet inmiddels goed waar ik sta in mijn ontwikkeling en hoe ik daar ben gekomen. Dit alles werd me heel duidelijk tijdens de laatste sessie met jou”.
- Mirjam, 35 jaar

Reviews over Lichaamsgerichte Psychotherapie

Lieve Marianne,

Ik kwam bij je met een fikse burn-out. Je hebt me veel geholpen met je warmte, je kennis en kunde, en je oprechtheid. Je hebt me geleerd mezelf meer te accepteren zoals ik ben. Je hebt me ook geleerd meer te doen wat ik wil in plaats van wat ik (denk dat ik) moet. Hartelijk dank voor alles!
- Sylvia, 47 jaar.

Reviews over Lichaamsgerichte Psychotherapie

Niet zo veel mensen kunnen werkelijk luisteren. Jij luistert, haalt de belangrijke punten eruit en komt er later ook weer op terug.
Dat was voor mij heel belangrijk.
- Inge, 51 jaar

Reviews over Lichaamsgerichte Psychotherapie

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Een aantal keren per jaar stuur ik een nieuwsbrief met daarin informatie over mijn activiteiten en het laatste nieuws uit mijn praktijk. Je kunt je hier aanmelden.