Blog

Een blog dus. Met achtergrondinformatie en persoonlijke verhalen.
Heb je een speciale vraag of wil je dat ik ergens over schrijf? Laat het mij weten.

Als angst achter het stuur vandaan gaat.. laatste deel


therapie
Over Josephine en het pad dat we samen gelopen hebben.

Deel 7 – de laatste sessie  

Tijdens de zomermaanden zou ze geen sessies volgen. Daarna konden we dan zien of het tijd was voor een afronding. En dat was het. Bij binnenkomst merkte ik meer rust en vooral opvallend: geen bagatelliserende opmerkingen, geen moeilijk, zwaar, etc.

Ze vertelt dat als ze nu in de stress schiet, dat geen permanente aangelegenheid is. Ze is in staat om er zelf uit te komen. Door er bij stil te staan, zichzelf te bevragen: waar gaat het nu over? En het allerbelangrijkste is dat ze nu sneller weet hoe ze het wel wil. En dat dan ook regelt. Ze geeft daarbij aan: “jij hebt me geleerd om op een andere manier naar situaties te kijken”.

Dat is een essentiële verandering. In therapeutische termen betekent dit dat haar eigen volwassen deel zorg kan dragen voor het bange meisje in haar. Dat ze daar mee regie heeft over haar eigen leven.

En als ze aangeeft wat voor haar het belangrijkste was als het om mijn rol gaat, dan noemt ze het gevoel van een steun in de rug krijgen…..

Dat maakt voor mij de cirkel rond. De duw in de rug is vervangen door een steun in de rug. Een wereld van verschil in het dagelijks leven.

 
Dit is het laatste deel van het verhaal van Josephine. 
Voor de eerdere delen: klik hier

Deel deze blog