Blog

Een blog dus. Met achtergrondinformatie en persoonlijke verhalen.
Heb je een speciale vraag of wil je dat ik ergens over schrijf? Laat het mij weten.

Huidhonger - behoefte aan aanraking ?


Huidhonger - het belang van aanraking
“Ik raak aan en ik word aangeraakt, dus ik ben”. Dat is de openingszin van de documentaire “Huidhonger”. In deze documentaire laat Lieze Röben een aantal mensen aan het woord over het belang, het gemis van aanraking en de vreugde die het geeft als het er wel is in hun leven. Een intiem portret.

De woorden van de jonge, single Marjolein gingen recht mijn hart in: “we zijn natuurlijk tegenwoordig heel erg bezig met druk zijn en presteren. De beste versie van jezelf zijn. We leven denk ik ook heel erg in ons hoofd. Op het moment dat je aangeraakt wordt, dan is het gewoon goed. Ik denk dat dat de kern van je bestaan is. Jij bent dan gewoon goed genoeg”.

Huidhonger documentaire

Huidhonger stillen


Voor mijzelf was het lange tijd niet vanzelfsprekend om gemakkelijk aan te raken of aangeraakt te worden. Of beter gezegd: om die huidhonger werkelijk stillen, toe te laten. Raakte ik zelf iemand aan, dan was dat vaak heel voorzichtig. Dat is veranderd. Door in mijn eigen lijf aanwezig te zijn, ben ik ook meer aanwezig in mijn aanraking. Als je je durft te laten (aan)raken, dan reageert het lichaam meteen. Met een diepe zucht, met ontspanning.

Goed genoeg zijn. Aanraking bevestigt dat. Tegelijkertijd is het voor veel mensen ingewikkeld. Soms beladen door nare ervaringen uit het verleden; soms van huis uit absoluut niet gewend en daardoor ongewoon en ongemakkelijk. Of complex omdat intimiteit gelijkgesteld wordt aan seksualiteit. En sowieso verwarrend in het “me-too”- tijdperk. 

Als je de impact van “ademwerk en aanraking” wilt onderzoeken; van harte welkom. Voor meer informatie bel 06-46653344 of mail info@praktijkverhoeff.nl


Deel deze blog