Vervolg

Vervolg

Hoe kom je er op om lichaamsgericht therapeut te worden? [vervolg]

Na dat eerste weekend volgden er meer. En ontstond het verlangen om een intensiever, persoonlijk traject te volgen.

Ik was in die tijd communicatietrainer en werkte bij verschillende bureaus, in verschillende sectoren: onderwijs, gezondheidszorg, woningbouw, etc. Wat ik in mijn werk miste en waar ik naar op zoek was: hoe kun je non-verbale communicatie, houding, “onderbuikgevoel” en beweging in trainingen een plek geven? Dat bleek niet zo gemakkelijk en ook niet elke deelnemer stond daar voor open. Wat ik al snel merkte: als je meer gaat werken met de signalen van het lichaam, dan kan dat ook flink wat aanraken. Dat vraagt kennis, zorgvuldigheid en heel belangrijk: toestemming van een deelnemer. En dat was niet altijd waar iemand zich voor opgegeven had.

Voor mij werd duidelijk dat ik hier eerst mijn eigen zoektocht te doen had. En zo werd mijn aandacht getrokken door iets met Body en Mind. Een introductie-weekend.

Wat me in dat weekend raakte en niet meer losgelaten heeft: daar werd op liefdevolle wijze verder gekeken dan mijn boosheid, strijdlust en opgeheven hoofd. Bij de eenvoudige vraag om eens onder mijn boosheid te voelen, kreeg ik toegang tot mijn verdriet. Een verdriet om een aantal verliezen: de scheiding van mijn ouders, de dood van mijn opa, van mijn overgrootoma, mijn vader, van vriendschappen, van liefdes. En het mogen voelen en doorleven er van - gelukkig niet allemaal tegelijk -  gaf opluchting en ruimte. Er is zo’n prachtige uitdrukking voor: “je hart kunnen luchten”.

Na dat weekend ben ik gestart met de opleiding die toen nog “energetic integration” heette en waar je de eerste twee jaar voor je eigen ontwikkeling kon volgen. Daarna kon je door om lichaamsgericht therapeut te worden. Toen dacht ik nog: “Dat ga ik echt niet doen.” Dat is dus een beetje anders gelopen. Alhoewel er nog wel 7 jaar voor nodig waren…..

Over die 2 jaar eigen ontwikkeling kan ik kort zijn. Die zijn heel bepalend en ondersteunend geweest. Ik vertel altijd dat ik in die jaren vrienden voor het leven heb gemaakt en keuzes voor het leven heb gemaakt. Mijn man en ik hebben een boot gebouwd, een jaar gezeild op de Middellandse Zee en ik ben zwanger teruggekeerd naar Nederland. Kort daarna is zoon H geboren en ruim 2 jaar later dochter D. Een heerlijke tijd!

In die tijd gaf ik ook weer communicatietrainingen en ben ik samen met een vriend van de opleiding gestart met het geven van een cursus Actief Mediteren. Meditaties die ons tijdens de opleiding zelf veel goed gedaan hadden. Van de communicatietrainingen werd ik niet blij, van Actief Mediteren werd ik wel blij. En dat maakte die vriend mij wel duidelijk door daar wat onderzoekende vragen over te stellen. En toen begon het zo langzaamaan te kriebelen. Wat als ik echt mijn hart daarin zou volgen?

Mijn hart was er niet eenduidige over. Er sprankelde wel iets, maar het doodeng vinden was toch wel overheersend. Mijn hoofd was wel praktisch: als het doodeng is, dan zal je daar wel wat te ontdekken hebben….je kunt het toch gewoon proberen? Toen dochter D één jaar was ben ik gestart. De uitkomst is bekend.

Inmiddels heb ik 6 jaar mijn praktijk en voel ik in al mijn vezels dat dit mijn vak is en dat ik het geweldig vind om op deze manier mensen te mogen begeleiden. Zo word je dus lichaamsgericht psychotherapeut.

De 5 jarige HBO-opleiding die ik gevolgd heb, heeft inmiddels een meer passende naam vind ik: Integrated Psychotherapy. Meer over weten: www.bodymindopleidingen.nl

Contactgegevens

Openingstijden

  • Maandag 09:00 - 18:00
  • Dinsdag 09:00 - 20:00
  • Woensdag 09:00 - 18:00
  • Donderdag Gesloten
  • Vrijdag 09:00 - 18:00
  • Zaterdag Open voor cursussen
  • Zondag Gesloten

© 2024 - Praktijk Verhoeff

Creatie & Realisatie door The MindOffice