"Altijd tijd voor een kopje koffie"

"Altijd tijd voor een kopje koffie"

Als de dingen in je leven je te veel worden, als 24 uur in een dag niet meer genoeg is, denk dan eens aan dit bericht.

Een professor stond voor de klas een les filosofie te geven. Hij nam een lege pot en vulde deze met golfballetjes. Toen de pot hier mee gevuld was, vroeg hij aan de studenten of de pot nu vol was. Zij dachten van wel. Vervolgens nam de professor een doos kralen en kiepte deze in de pot. Hij schudde met de pot en de kralen rolden tussen de golfballetjes. En weer vroeg de professor of de pot nu vol was? Ja, was het antwoord van de studenten.

De professor nam nu een doos met zand en strooide dit in de pot met golfballetjes en kralen. Het zand vulde alle ruimte tussen de golfballetjes en de kralen. De studenten antwoordden opnieuw dat de pot nu echt vol was.  Van onder het bureau nam de professor twee koppen koffie en schonk de koffie in de pot. De koffie vulde de ruimte tussen het zand. De studenten begonnen te lachen.

'Nu', zei de professor, 'wil ik dat jullie de pot zien als jullie eigen leven. Deze gevulde pot stelt namelijk het leven van een mens voor. De golfballetjes zijn de belangrijkste dingen in het leven: je familie, je kinderen, je geloof, je gezondheid en je favoriete bezigheden. Dingen die er voor zorgen dat als er niets méér op de wereld was dan deze dingen, je leven toch gevuld zou zijn.' 'De kralen zijn andere dingen die belangrijk zijn. Je werk, je huis, je auto. Het zand, dat staat voor de kleine dingen die belangrijk voor je zijn.

'Als je het zand als eerste in de pot gooit en hem hiermee vult, is er geen plek meer voor kralen of voor de golfballetjes. Dat zelfde geldt ook voor je eigen leven. Als je alle tijd en energie besteedt aan de kleine dingen, dan heb je geen ruimte meer voor de dingen die belangrijk zijn. Besteed aandacht aan de dingen die belangrijk voor je zijn.' 'Zorg eerst voor de golfballetjes, de dingen die echt het allerbelangrijkste voor je zijn. Stel je prioriteiten. De rest is maar zand.'

Eén van de studenten steekt een vinger op en vraagt waar de twee koppen koffie in de pot dan voor zouden moeten staan.

De professor lacht en zegt de student dat ze daarmee een goede vraag heeft gesteld. 'Ik wilde daarmee aangeven dat, hoe vol je leven ook mag zijn, er altijd wel een plekje is om samen met een vriend of een dierbare een kopje koffie te drinken.'

Contactgegevens

Openingstijden

  • Maandag 09:00 - 18:00
  • Dinsdag 09:00 - 20:00
  • Woensdag 09:00 - 18:00
  • Donderdag Gesloten
  • Vrijdag 09:00 - 18:00
  • Zaterdag Open voor cursussen
  • Zondag Gesloten

© 2024 - Praktijk Verhoeff

Creatie & Realisatie door The MindOffice