"Bevrijd je van het gepieker"
“Over teveel piekergedachten en overdadige emoties en hoe je daarvan te bevrijden!”Dat was de titel van een lezing die ik afgelopen april gehouden hebt. Blijkbaar wel iets wat nieuwsgierigheid oproept of waar veel mensen naar verlangen. Op een toch zeer warme avond waren er ruim 30 belangstellenden. Erg leuk om die mee te nemen in mijn verhaal.
Rode knop. Bij de aankondiging van deze lezing heb ik het regelmatig gehad over “iemand drukt op mijn rode knop”. Sommigen kenden deze uitdrukking, anderen waren meer bekend met varianten: “dat iets jou triggert” of dat iemand bij jou werkt “als een rode lap op een stier” of dat je “allergisch” bent voor iemand.
Herkenbare voorbeelden. Als voorbeelden heb ik genoemd: “je zit in een vergadering, een collega of leidinggevende maakt een opmerking over hoe je iets aangepakt hebt en je hebt daar nog een paar dagen last van.
Of er zijn conflicten in jouw familie of met je schoonfamilie en het lukt jullie niet om het uit te praten. Je bent zo ongelooflijk boos, verdrietig of aangedaan. Je kunt er niet van loskomen. De enige oplossing lijkt te zijn om het contact te verbreken. Ondertussen heb je er vreselijk veel last van: slecht slapen, een naar gevoel in je maag, enzovoorts.
Of soms nog verrassender: een wildvreemde die een opmerking tegen je maakt, wellicht zelfs goedbedoeld en je merkt dat je er enorm door van slag bent. Vaak onbegrijpelijk hoe dat dan werkt.
Overmatig gepieker of overdadige emoties. De overeenkomst in deze voorbeelden is dat het gaat om een gebeurtenis of situatie, waarin je veel meer van de kook bent (qua piekeren of emoties) dan past bij die gebeurtenis of situatie. Je bent er zelf vaak ook verrast door of begrijpt niet waardoor het jou zo raakt. Als er iets vreselijks of vervelends gebeurt (ongeluk, sterfgeval, zakken voor een examen, etc), dan is het niet meer dan logisch dat je daar van slag van bent. Dat hoort bij het leven.
In deze lezing heb ik vooral verteld over hoe “de rode knop” werkt, en konden de deelnemers zelf ontdekken welke (onbewuste) mechanismen bij hen een rol spelen. Ook werden ervaringen onderling uitgewisseld. Al met al een zeer geslaagde avond!
Lezing voor jouw team? Na deze avond en de herkenning die het opriep kwam bij mij op dat het een leerzame en ook leuke lezing/workshop kan zijn voor teamleiders, voor een P&O-team, voor hulpverleners, voor paramedici, etc. Kortom: als je nieuwsgierig bent geworden, neem gerust contact op voor meer informatie.