"Al eens aan hyperventilatie gedacht?"
Verstoord adempatroon.Ik heb jarenlang een verstoord adempatroon gehad. Zonder dat ik me daar bewust van was. Bij de inadem trok ik mijn buik in en bij de uitadem liet ik mijn buik weer los.
Best begrijpelijk dus dat ik tijdens mijn opleiding als lichaamsgericht therapeut veel belangstelling had voor adem en adempatronen. In het bijzonder voor chronische hyperventilatie.
Onduidelijke, lichamelijke klachten.
Chronische hyperventilatie wil zeggen dat je voortdurend te snel of te veel ademt. Meer dan je lichaam nodig heeft. En dat je dat zelf niet merkt. Het geeft allerlei klachten. Denk daarbij aan duizeligheid, een licht gevoel in je hoofd, tintelingen in je handen of voeten, druk op je borst, hartkloppingen, een angstig, onrustig of paniekerig gevoel.
Gemist als diagnose.
Vaak wordt onderzoek gedaan naar het hart, het bloed en wordt daar (gelukkig!) niets gevonden. Maar daarmee ben je niet van je klachten af. Dan is het tijd om aan chronische hyperventilatie te denken.
Is er wat aan te doen? Ja, er is wat aan te doen!
Je kunt leren om de ademfrequentie te verminderen door bewust langer uit te ademen, door een pauze in te lassen na de uitadem. Ook kun je oefenen met de buikademhaling. Hierbij adem je rustiger en met meer gebruik van je middenrif.
Niet altijd simpel. Na een aantal sessies ademtherapie kan al verbetering merkbaar zijn. De klachten verminderen. Maar… het is niet altijd simpel. Soms kan het ook nodig zijn om wat verder te kijken. Om op zoek te gaan naar de oorsprong van de onrust, angst of paniek. Dat vraagt om een langer therapietraject.